maanantai 20. huhtikuuta 2015

Alku

Tästä starttaa uusi blogi Pienet rakentajat me. Blogi tulee kertomaan suurperheemme rakennusprojektista, jonka on tarkoitus startata (peukut pystyyn) jo tulevana kesänä.

Visio:
Moderninpuoleinen hirsitalo, jossa on mahdollisimman vähän neliöitä, mutta kuitenkin ainakin lähes riittävästi tilaa yhdeksänhenkiselle perheellemme. Neliöt pyrimme pitämään minimissä sekä ekologisuuden että taloudellisuuden vuoksi.

Syy:
Rehellisesti sanottuna puolisoni neljänkympinkriisi. Tätä taloa on suunniteltu, suunniteltu, suunniteltu pakonomaisesti sekä ylisuunniteltu. Lopulta alkoi näyttää väistämättömältä, että hänen-vain-on-päästävä-rakentamaan. Muuten ei mistään tulisi mitään, vaikka ennen on aina tullut.

Rakentaja
Toisaalta projektille löytyy toinenkin, ei kovinkaan paljon vähäisempi syy: Asumishistoriamme on ollut pitkä, vaiherikas sekä monipolvinen, mutta jossain on joka tapauksessa aina asuttava. Viime vuodet olemme asuneet kaupungin vuokrarivitalossa, joka onkin ollut oikein mainio majanen, edullinenkin. Nyt vain on niin, että kaupungin mukaan taloyhtiömme on tullut elinkaarensa päähän, ja tilalle on tarkoitus rakentaa muutama tornitalo sekä lisäksi luhtitaloja. Kotimme siis puretaan alta, joten jotain oli välttämättä tehtävä. En haluaisi asua näin ison perheen kanssa kerrostalossa, toisaalta täälläpäin ei isoja rivitaloasuntoja joko ole vuokrattavaksi tai sitten vuokra on kohtuuton. Itse olisin mieluiten ottanut valmiin talon, mutta käytyämme lukuisissa asuntonäytöissä tulimme siihen tulokseen, että ne omakotitalot, joihin hieman epäselvä budjettimme riittäisi olivat varsin heikkokuntoisia, ja lisäksi samaan aikaan miehellä poltteli yhä enemmän ja enemmän päästä rakentamaan.

Lopulta tämä siis oli ainoa tai käsittääkseni ainakin paras vaihtoehto.


Pelot
Taloudellinen puoli on heikko kohtamme. Tarkoitus onkin rakentaa mahdollisimman edullisesti, mutta kuitenkin laadukkaasti. Jos talon valmistuttua käy ilmi, että rahamme eivät riitäkään, niin silloin myymme talon. Mieluiten toki vasta kahden vuoden asumisen jälkeen, jotta välttyisimme myyntivoittoverolta ja voisimme joko rakentaa uuden talon (virheistä opittuamme) tai ostaa valmiin.

Toinen huolenaihe on omatoimirakentajan omatoimisuunnittelu: Tuleeko talosta kaunis, tyylikäs, vai, iik, jotain ihan muuta. Tuleeko talosta toimiva? Ennen vanhaan taloja käsittääkseni piirrettiin tupakka-askin kanteen; meidän moderni hirsitalomme on saman ilmiöin nykyaikainen versio: netin ilmaiset suunnittelutyökalut yhdisttynä amatöörin hellittämättömään innostukseen.

Projektin, visioiden sekä kauhujen realisoitumista tulen seuraamaan lähes reaaliaikaisesti tässä blogissa. Lämpimästi tervetuloa seuraamaan!

6 kommenttia:

Anonyymi kirjoitti...

Jahuu, tätä on jo odotettu :) kivvaa piästä lukemaan teidän fiiliksiä ja ajatuksia talorojektin varrelta! Tsemppiä, hyvä siitä tullee...uskokaa pois :)
Terkuin Jenni, kivenheiton piästä...toistaiseksi!

mannasaria kirjoitti...

Jee, kivaa kun kommentoit tänne!! Sulta muuten taisikin tulla eka idea raksablogista ;) ja tässä se nyt on! Kiitos tuesta, hih, niinkus oot varmaan huomannut niin se tulee tarpeeseen :D Uusi kotikin on aika kivenheiton päässä, jos päästäis joskus yhdessä lenkille niin voisin näyttää tontin :)

Mika kirjoitti...

Ilahduttavaa uskallusta teillä kertoa myös nämä "pahimmat pelot" tässä lopuksi. Netti on nykyään siitä mukava, että jos matkan varrella tulisikin vaikeuksia, täältä yleensä saa neuvoja ja vertaistukea muiltakin rakentajilta. Melkein joka toisella rakentajalla taitaa nykyään raksablogi jo olla.

Kyllä itsellänikin oli talouspuoli aika ajoin aika tiukalla rakentamisen aikana. Joskus yllätyksiäkin vaan tulee, halusi tai ei - ja niillä yllätyksillä tuppaa olemaan myös hintalappu - joko hyvään tai huonoon suuntaan. No näistä kuitenkin selvittiin. Miettiä kuitenkin piti, että mistä puuttuvat eurot löytyy, ja tiukan paikan tullen voi aina tehdä töissä pidempää päivää, raksalla voi tehdä pidempää päivää, pankista voi pyytää lisää lainaa, lähipiiriltä voi kysellä rahaa lainaksi, aivan äärimmäisessä tilanteessa voi ottaa rahaa lyhyeksi ajaksi lainaksi jopa verottajaltakin. Se onnistuu niin, että ottaa uuden verokortin, arvio omat tulonsa tarkoituksella tosi pieniksi, saa uuden ja tosi pienen veroprosentin (joka ei vastaa todellisuutta). Veromätkyt ehtii ehkä sitten maksamaan joskus myöhemminkin.

Ai että miksi tällainen lista osin epätoivoisiakin selviytymiskeinoja? No kyllä itse olen käyttänyt (joutunut käyttämään) aikoinaan ihan jokaisen oljenkorren mitä tuohon kirjoitin. Nyt on tilanne jo helpottanut ja veromätkyt on maksettu ja lähipiirilainat maksettu.

Tuleville rakentajille suosittelisin omien kokemusteni pohjatta myös budjetoimaan muutaman tonnin asianajajan palkkioihin ja tavarantarkastajan laskuihin jo ennen rakentamisen aloittamista. Jos niitä rahoja ei "hädän hetkellä" missään ole, ja jos hätätilanne tulee, niin huonosti siinä voi silloin käydä.

T: Mika (talo-Rautio blogista)

mannasaria kirjoitti...

Tosi kivaa kun kommentoit :) Ja kiitos myös vinkeistä ja "osin epätoivoisistakin selviytymiskeinoista" :D Laitoin pelotkin listaan, kun tykkään rehellisyydestä, ja pelkoja(kin) luonnollisesti ainakin tässä vaiheessa riittää ;) Listasta jäi tietty jotain puuttumaankin, kuten pelko hervottoman työmäärän ja lapsiperhe-elämän yhdistämisestä, mutta oli miten oli, fiilis on kuitenkin jokseenkin innostunut tässä rakentamisen kynnyksellä. Kurkkasin blogiisi, teidän talo näytti tosi hienolta!!

Anonyymi kirjoitti...

Hei!
Löysin blogiisi ja kas - meillähän on hiukan samanlainen tilanne! Jään seuraamaan teidän edistymistänne, tsmppiä! :)

mannasaria kirjoitti...

Moikka, Kiva kun löysit tänne, ja kiitos tsempeistä, tulevat aina tarpeeseen ;) Lähdenkin kurkkaisemaan sinun blogiisi... :)